Pita od gotovih jufki

Moderatori/ce: hana, asja & amra

Pita od gotovih jufki

PostPostao/la hana » uto nov 13, 2007 9:32 pm

Main ručak me natjerao da konačno postiram recept za ovu pitu. Neki dan sam pravila prvi put pitu od gotovih jufki, a da to nije zeljenica ili urnebesna sirnica, i to miješani burek. Odlično je bila, malo je zahmetli ali ništa strašno.

Namirnice:
- kore za pitu
- 6 manjih krompira ( isjeku se na kockice )
- jedan luk
- pakovanje mljevene puretine ( može i juneče mljeveno meso, ali ja sam imala ovo a bila bez ideje šta praviti za ručak )

Meso sam propržila sa isječenom glavicom luka. Krompir sam prokuhala 10 minuta. Onda sam to dvoje sastavila u jednu posudu i izmiješala.

Jufke na stol. Svaki list sam poprskala vodom i punila sa smjesom.

Nakon toga se peklo 20 minuta na jakoj vatri, + 10 minuta kada sam zagasila rernu.

Preko toga sam poprskala malo vodom, poklopila krpom, i za koji minut bila je na stolu.

Pita je bila odlična....ali da se ne lažemo, još uvijek daleko od maminog bureka.

Mai....daj svoj recept.
slika

slika
Avatar
hana
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7876
Pridružen/a: pon maj 08, 2006 12:08 pm
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la Lane » uto nov 13, 2007 9:40 pm

Svaki list sam poprskala vodom i punila sa smjesom.


Sta tacno podrazumijevas pod "puniti"?
slika
Ako se ne stidis, radi sta hoces.
Avatar
Lane
Vise i ne spavam
Vise i ne spavam
 
Postovi: 1703
Pridružen/a: sri jul 25, 2007 9:59 pm
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la hana » uto nov 13, 2007 9:46 pm

Ma ono klasično savijanje, na početak lista red ( deblji ) smjese, i zarolam jufku prema kraju. Ko za zvrk, ali nisam pravila zvrkove jer mi je tepsija takva da je dužina tepsije jednaka dužini lista.
slika

slika
Avatar
hana
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7876
Pridružen/a: pon maj 08, 2006 12:08 pm
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la Mai » sri nov 14, 2007 10:17 am

Kod mene je klasika, je ne przim meso, znaci samo napravim smjesu: meso-nariban krompir i zacini. Pravim "steranu", jufke ne prskam. Uvijek kupujem Klasove jufke u plavom pakovanju (kako prodavaci to zovu "u celofanu") i ona su mi najbolje.
Pecem na jacoj temp. dok ne porumeni, onda smanjim. Poprskam mjesavinom vode, ulja, putera i soli (kod zeljanice i sirnice umjesto vode je mlijeko), vratim u vrelu rernu i to je to.
slika
Avatar
Mai
*Počasna Strina Foruma*
 
Postovi: 13525
Pridružen/a: uto sep 12, 2006 9:32 am
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la hana » sri nov 14, 2007 3:03 pm

Mai koliko dugo pečeš burek??
slika

slika
Avatar
hana
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7876
Pridružen/a: pon maj 08, 2006 12:08 pm
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la Mai » sri nov 14, 2007 3:09 pm

Eh sad, ne znam ti bas tacno kazati. Otprilike negdje kao i ti, znaci 20-tak minuta dok se ne zapece, a onda mozad malo i duze nego ti, pa jos jedno 20-tak minuta.
slika
Avatar
Mai
*Počasna Strina Foruma*
 
Postovi: 13525
Pridružen/a: uto sep 12, 2006 9:32 am
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la Lane » čet nov 15, 2007 10:36 pm

Hvala hana, ja sam mislila da mozda pravis slaganu.
slika
Ako se ne stidis, radi sta hoces.
Avatar
Lane
Vise i ne spavam
Vise i ne spavam
 
Postovi: 1703
Pridružen/a: sri jul 25, 2007 9:59 pm
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la med_moj » uto nov 20, 2007 2:30 pm

Kad se vec spominju kupovne jufke da napisem kako ja deveram sa njima ;)
MM ne voli baš pitu od njih, a meni se baš ne razvija :) (prokuži jer je pita ili slagana ili samo rolana). Sad uzmem pumpicu (ona kao u frizeraju ) sa vodom i dobro naprskam jufku. U tom slucaju jufka odmekne i može se savijati u zvrkove. Zadnji put sam napravila takvu pitu i nije skontao da je od ovih jufki ;)
med_moj
Beban Senior
Beban Senior
 
Postovi: 913
Pridružen/a: pon sep 24, 2007 3:19 pm
Lokacija: Visoko

PostPostao/la hana » pet feb 13, 2009 2:27 pm

Evo i jedan recept za polagani ili slagani burek.

Imala sam samo 250 grama jufke ( listove sam polovila, ali to svakako radim jer je tepsija manja ), 300 grama mljevenog ( puretina ).

Prvo sam propržila luk i mljeveno meso, posolila i pobiberila.
Onda sam rastopila malo maslaca sa malom šoljicom ulja, posolila i dodala dvije velike kašike pavlake.
I slijedi redanje kora.

Pomastila tepsiju i red kore, prelila je sa ovim preljevom od maslaca i pavlake, drugi red kore, opet prelila sa preljevom, treći red kore. Na treći red sam stavila smjesu od mljevenog mesa. Preko kora, i opet mastila.
Na svaku treću ide smjesa od mesa.
Ja sam imala samo za tri mesna reda.

Kada sam sve sastojke istrošila, isjekla na kocke i sve zalila sa smjesom od dva jajeta i 1,5 dcl mineralne.
Ostavila desetak minuta, dok se rerna nije ugrijala, i ubacila da se pece na 200 stepeni. Peklo se 25 minuta i super je.

Znam da ovaj recept već ima negdje, ali ga nisam uspjela naći.
slika

slika
Avatar
hana
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7876
Pridružen/a: pon maj 08, 2006 12:08 pm
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la kisobran » pet feb 13, 2009 10:45 pm

Ja prije nikad nisam pravila burek od gotovih jufki,
dok nisam slucajno jednom za bajram kupila gotovu jufku.

I od nje sam napravila burek,iznenadila sam se kad sam vidjela
da se od gotove jufke mogu zvrkovi praviti,i od tada je uvjek kupujem
i pravim u zvrkovima ili onako redam
a jufka se zove Colly.

Mozete probati tu jufku,znaci samo ispod krpu pamucnu nakvasite vodom
i stavite list preko, povucice malo vlage i lako ce se motati,ma divota.
Avatar
kisobran
Beban Senior
Beban Senior
 
Postovi: 528
Pridružen/a: čet mar 13, 2008 3:23 pm
Lokacija: sarajevo


Natrag na Kuhanje

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.