Povisena tjelesna temperatura

Moderatori/ce: hana, asja & amra

Povisena tjelesna temperatura

PostPostao/la Keisha » pon nov 20, 2006 12:17 pm

Povišena tjelesna temperaturaKoliko je vrućica opasna?

Vrućica sama po sebi obično nije opasna. Velik broj roditelja misli da svaka vrućica kod djeteta predstavlja ozbiljnu bolest. Međutim, to nije istina. Vrućica je normalna i zdrava reakcija tijela na bolest. Povišena temperatura znak je da se tijelo bori s infekcijom i da imunološki sustav funkcionira.

Isto tako, treba znati da normalna tjelesna temperatura varira od osobe do osobe. Temperatura zdravog novorođenčeta mijenja se tijekom dana. Najniža je ujutro, a najviša kasno poslijepodne. Ponekad dijete koje nije bolesno može imati povišenu temperaturu. Uzrok tome može biti visoka vanjska temperatura ili činjenica da ste dijete pretoplo obukli. U ovakvim situacijama, skinemo li dio odjeće s djeteta ili ga premjestimo u hladniju prostoriju, temperatura će se spustiti za nekih 15 do 20 minuta.

Raspon tjelesne temperature koji se može izmjeriti kod novorođenčadi:

NORMALAN RASPON:

- Rektalna temperatura - od 36.8 - 38 Celzijevih stupnjeva

(98.2 -100.4 Fahrenheitovih stupnjeva)

- Aksilarna(pazušna) temperatura - od 36 - 37.2 Celzijevih stupnjeva

(97 - 99 Fahrenheitovih stupnjeva)

BLAGO POVIŠENA TEMPERATURA:

- Rektalna temperatura - iznad 38.2 Celzijevih stupnjeva

(100,6 Fahrenheitovih stupnjeva)

- Aksilarna temperatura - iznad 37.4 Celzijevih stupnjeva

(99.4 Fahrenheitovih stupnjeva)

VISOKA TEMPERATURA:

- Rektalna temperatura - iznad 39.8 Celzijevih stupnjeva

- Aksilarna temperatura - iznad 39 Celzijevih stupnjeva

Sredstva za mjerenje tjelesne temperature:

Živin toplomjer. Pretpostavlja se da je ovaj najstariji način mjerenja tjelesne temperature ujedno najefikasniji i najprecizniji. Međutim, djetetu koje plače i opire se, ponekad je vrlo teško temperaturu izmjeriti ovim putem. Ako ste ipak odlučili pokušati, probajte toplomjer namjestiti što dublje ispod pazuha djeteta i držati ga barem pet minuta. Prije korištenja, toplomjer treba protresti, kako bi se živa u njemu spustila ispod 37 Celzijevih stupnjeva (98 Fahrenheitovih stupnjeva). Toplomjer uvijek držite na sigurnom mjestu. Nikad ne pokušavajte toplomjer zagrijavati u vrućoj vodi ili na plamenu, kako ne bi došlo do prsnuća stakla i istjecanja žive.

Ušni toplomjer. Ovo je najlakša i najbrža metoda mjerenja temperature, međutim može biti dosta nepouzdana. Može se dogoditi da toplomjer pokazuje drugačiju temperaturu izmjerenu u jednom uhu nego što pokazuje u drugom. Ako niste sigurni u vjerodostojnost izmjerene temperature, možete je provjeriti mjereći živinim ili, još bolje, digitalnim toplomjerom.

Rektalni živin toplomjer. Rektalni toplomjer ima zaobljen vrh, a može se koristiti i za mjerenje temperature ispod pazuha. Međutim, ova metoda mjerenja temperature trebala bi biti korištena samo u razdoblju od rođenja pa do navršena tri mjeseca života. Rektalno mjerenje temperature u ovom je periodu najpouzdanije.

Digitalni toplomjer. Ova vrsta toplomjera može se koristiti za oralno, aksilarno (pazušno) i rektalno mjerenje temperature. Digitalnim toplomjerom informaciju o tjelesnoj temperaturi dobijemo puno brže nego što je dobijemo mjereći živinim toplomjerom. I kod digitalnog toplomjera može doći do malih odstupanja prilikom prikaza visine tjelesne temperature.

Vrlo je važno naglasiti da, ako mjerite temperaturu rektalno, toplomjer morate prvo dezinficirati tamponom ili komadićem vate namočenim u alkohol i isto učiniti nakon upotrebe. Pripazite da u rektum stavljate samo vršak toplomjera i dobro pazite na pokrete djetetovih nožica. Opiranjem nogu može se dogoditi da toplomjer uđe preduboko u rektum te ga ozlijedi. Iako je ovo najpouzdanija metoda mjerenja temperature kod dojenčadi, najbolje je djecu što prije naučiti na aksilarno mjerenje temperature.

Mogući uzroci povišene tjelesne temperature

Važno je naglasiti da blago povišenu tjelesnu temperaturu nije potrebno skidati. Blago povišena temperatura je dobra pomoć organizmu u borbi protiv infekcija. Skidajte temperaturu jedino onda kad primijetite da djetetu stvarno smeta. Pratite djetetovo ponašanje i odstupanja od uobičajenog ponašanja. Opće stanje vašeg djeteta i njegovo ponašanje bit će vam najbolji pokazatelj ozbiljnosti situacije. Pokušajte se što više pozabaviti djetetom umjesto temperaturom.

Tri najčešća razloga pojavljivanja temperature su:

Virusna infekcija

Virusna infekcija je najčešći uzrok povišene temperature kod djece. Virusi u najvećem broju slučajeva ne predstavljaju veću opasnost. Najbolje je ovakvu vrstu infekcije pustiti da prođe sama od sebe. Antibiotici ne pomažu kod virusnih infekcija. Budući da pretjerano korištenje antibiotika može biti štetno, dobro se posavjetujte s liječnikom ako dijete ima virusnu infekciju, pogotovo ako liječnik ima namjeru prepisati antibiotik.

Bakterijska infekcija

Pod ovakvu vrstu infekcija spadaju: upala uha, upala mokraćnog mjehura, pneumonija i upala grla izazvana streptokokom. Bakterijske infekcije liječe se antibioticima.

Rast zubića

Rast zubića može izazvati povišenu tjelesnu temperaturu, ali nikada višu od 38.4 Celzijevih stupnjeva (101 Fahrenheitovih stupnjeva). Uzrok povišene temperature kod rasta zubića više je povezan s činjenicom da dijete u tom periodu dosta predmeta stavlja u usta. Tim putem, dijete može lakše "pokupiti" razne vrste virusa, a ponekad i bakterije.

Lijekovi za skidanje temperature

Kao što je već rečeno, blago povišenu tjelesnu temperaturu ne treba skidati jer ona povećava šansu za preživljavanje, smanjuje se virulencija i rast nekih bakterija. Lijekovi za snižavanje temperature mijenjaju prirodni tijek vrućice i eliminiraju njeno dijagnostičko značenje.

Paracetamol sirup

Počnite ga davati ako je tjelesna temperatura iznad 38.5 Celzijevih stupnjeva. 5 mililitara sirupa sadrži 120 miligrama paracetamola. Djelovanje sirupa započet će nakon 45 do 60 minuta, a trebao bi djelovati oko četiri sata.

· Djeca od 3. mjeseca do 1. godine uzimaju pola doze, tj. 2.5 ml, 4 - 6 dnevno

· Djeca od 1. do 2. godine uzimaju 5 ml, 4 - 6 puta dnevno

· Djeca od 2. do 4. godine uzimaju 1 ½ dozu ili 7.5 ml, 4 - 6 puta dnevno

Paracetamol supozitorij (čepići)

Čepići su vrlo efikasni kod male djece kojoj je teško dati sirup za skidanje temperature. Primjenjuje se i kod djece koja povraćaju pa zbog toga niste u mogućnosti dati im sirup. Doziranje je isto kao i kod davanja Paracetamol sirupa. Čepići imaju prednost nad sirupom jer brže skidaju temperaturu. Moguće ih je lomiti i na taj način dati djetetu predviđenu dozu.

Ibuprofen

Spada u kategoriju novijih lijekova za skidanje temperature. Dosta je efikasan kad su u pitanju visoke temperature. Skida temperaturu brže, a rok djelovanja mu je duži nego kod Paracetamola. Može se davati svakih 6 sati. U skorije vrijeme, njegovo korištenje odobreno je i za bebe starije od dva mjeseca. Odobrena doza je 10 mg po kilogramu tjelesne težine. Počinje djelovati 30 minuta nakon uzimanja, a trebao bi djelovati najmanje 6 sati.

Bebama mlađim od tri mjeseca ne smiju se davati nikakvi lijekovi za skidanje tjelesne temperature, ukoliko se prije toga niste konzultirali sa liječnikom. Djeci mlađoj od 12 godina nikada nemojte davati Aspirin i Andol kako ne bi došlo do pojave Reyova sindroma. To je rijetka, ali vrlo ozbiljna komplikacija koja može pratiti virusne bolesti u slučaju davanja jednog od ta dva lijeka. Posljedica može biti gubitak svijesti, a u težim slučajevima i koma.

U zadnje vrijeme dosta se primjenjuju alternativni načini skidanja temperature. Jako su popularni homeopatski pripravci. Trenutno se na tržištu mogu pronaći homeopatske kuglice za bebe i djecu pod nazivom Belladona (proizvođač: Homeolab), koje isto tako efikasno skidaju temperaturu .

Uz davanje lijekova za skidanje visokih temperatura, preporučljivo je i kupati dijete. Napunite kadu mlakom, ne hladnom vodom i stavite dijete u vodu. Lagano spužvicom močite dijelove tijela koji nisu pod vodom. Ovakva kupanja bi, u pravilu, trebala trajati najmanje 15 minuta, pogotovo ako se radi o visokim temperaturama.

Potrudite se da dijete uzima što više tekućine. Ako dojite dijete, dojite ga što češće. Na taj način, ne samo da unosi tekućinu u organizam, nego unosi i hranu koja jača organizam i pomaže mu u borbi protiv infekcije. Pripazite da je dijete lagano obučeno. Ako spava, treba ga prekriti samo laganom plahtom. Pretjerano utopljavanje samo povećava tjelesnu temperaturu, a stari mitovi o tome kako se treba što toplije umotati da bi temperatura spala nisu istiniti. Temperaturi treba omogućiti da napusti tijelo, a ne je forsirati da se zadržava u njemu.

Kada zvati liječnika?

Pozovite liječnika odmah, ako je dijete:

- Mlađe od tri mjeseca i ima temperaturu višu od 38.4 Celzijeva stupnja (101 Fahrenheitova stupnja). Dijete ove dobi zahtijeva hitnu liječničku intervenciju. Nemojte davati lijekove za snižavanje temperature jer tako samo možete otežati dijagnosticiranje. Najbolje bi bilo, kod ovako male djece, temperaturu utvrditi rektalnom metodom jer je najpouzdanija.

- Ako u bilo kojoj životnoj dobi dijete ima temperaturu višu od 40 Celzijevih stupnjeva (104 Fahrenheitova stupnja) koju ne uspijevate skinuti na raspon od 38.3-38.9 Celzijevih stupnjeva (101-102 Fahrenheitova stupnja).

- Ako mislite da je dijete dehidrirano. Simptomi dehidracije su upale oči, plakanje bez suza, suha usta, suviše uvučena fontanela i suhe pelene.

- Ako je dijete previše nemirno i jednostavno vam ne polazi za rukom da ga umirite. Pod ovim se podrazumijeva dijete koje, npr. plače satima bez prestanka.

- Ako sumnjate na meningitis. Simptomi meningitisa su visoka temperatura, ukočen vrat i bol u stražnjem dijelu vrata, povraćanje, glavobolja i osjetljivost na svjetlost. Ako kod djece koja boluju od meningitisa pokušate saviti vrat, tj. bradom dodirnuti prsa, to vam, zbog ukočenosti vrata, neće poći za rukom.

- Dijete je neuobičajeno pospano i teško ga je održati budnim.

- Dijete ima poteškoće s disanjem ili diše ubrzano.

- Dijete razvija purpurni osip.

- Općenito, ako izgleda veoma bolesno.

BEZ OBZIRA NA SVE NAVEDENO, AKO IMATE OSJEĆAJ DA NEŠTO NIJE U REDU I AKO MISLITE DA JE DIJETE OZBILJNO BOLESNO, ODMAH SE OBRATITE LIJEČNIKU!Tekst prevela i prilagodila

Natasa Sabo Kling
Avatar
Keisha
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5552
Pridružen/a: čet jul 20, 2006 11:25 am
Lokacija: Sweden/Sarajevo

PostPostao/la Marcone » pon nov 20, 2006 1:00 pm

Bravo! Odlican tekst!
M. 09.05.2005
Avatar
Marcone
Beban Senior
Beban Senior
 
Postovi: 638
Pridružen/a: pon avg 07, 2006 11:02 pm

PostPostao/la Mai » pon nov 20, 2006 2:28 pm

Bravo prijo! Ti se bas zadala, pa nam dosta finih tekstova postavila!
slika
Avatar
Mai
*Počasna Strina Foruma*
 
Postovi: 13525
Pridružen/a: uto sep 12, 2006 9:32 am
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la Keisha » pon nov 20, 2006 2:36 pm

Ma jasta prijo.Nek imamo sve na jednom mjestu!
Avatar
Keisha
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5552
Pridružen/a: čet jul 20, 2006 11:25 am
Lokacija: Sweden/Sarajevo

PostPostao/la cici » pet avg 17, 2007 12:11 pm

mi smo dobili temperaturu 38.3 od vakcine koju smo primili
i uspjeli smo je skinuti cepicem
jutros se vratila na 37.2
sad ovdje citam da ne treba skidati temperaturu od 37.2 ???
Avatar
cici
Beban Senior
Beban Senior
 
Postovi: 582
Pridružen/a: sri maj 30, 2007 2:01 pm
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la asja & amra » pet avg 17, 2007 12:15 pm

Rekla Asjina pedijatrica da im uopće ne treba skidati temperaturu ako je ispod 38. Ona je te temperature imala poslije vakcina. 38 smo skinuli panadol baby-em.
A. 21.10.2006.
E. 1.8.2010.
Avatar
asja & amra
Moderator
Moderator
 
Postovi: 8328
Pridružen/a: ned dec 17, 2006 8:15 pm
Lokacija: SA

PostPostao/la bera » pet avg 17, 2007 12:18 pm

cici, ja u principu ne skidam temperaturu do 37.7-37.8 ovisno šta je i da li već prima terapiju, ali to je tu negdje....kada je 37.8 tuširam svakih pola sata, ako se popenje na 38 dajem kašiku paracetamola i nastavim tuširati, ako vidim da se penje negdje do 38.3/4 stavljam čepić....isto probaj i sa oblozima na noge ako su joj hladne, ja sam stavljala sve živo od senfa do jajeta (bjelanjak)

doduše par puta su me sestre u domu zdravlja napale, kao odmah skidajte temperaturu, a kada sam pitala pedijatricu i ona mi je rekla ništa do 37.8, ali ako te je strah ti čekaj da pređe 37.5 bar...nadam se da će vas brzo popustiti
bera
Beban Senior
Beban Senior
 
Postovi: 928
Pridružen/a: pet okt 06, 2006 8:52 am
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la hana » pon avg 20, 2007 12:07 pm

Organizam stiče imunitet tek kada se počne boriti sa temperaturom od 38/5. Sve do 38 nije temperatura, i ne pomažete djetetu ako mu skidate toliko povišenu temperaturu.

Naravno ovo se ne odnosi na djecu koja su imala fibrilne konvulzije.
slika

slika
Avatar
hana
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7876
Pridružen/a: pon maj 08, 2006 12:08 pm
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la Marcone » sub sep 01, 2007 12:14 pm

Ima li razlike u visini izmjerne temperature u budnom stanju i kad se mjeri dok dijete spava?
M. 09.05.2005
Avatar
Marcone
Beban Senior
Beban Senior
 
Postovi: 638
Pridružen/a: pon avg 07, 2006 11:02 pm

PostPostao/la dida » sub sep 01, 2007 12:19 pm

ima, ali ne znam kolika je razlika.
Temperatura tijela prije spavanja pada, tijekom noći raste, da bi se ponovno snizila neposredno prije buđenja.
dida
*teoretičarka*
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: pon jul 03, 2006 8:38 pm

PostPostao/la Marcone » sub sep 01, 2007 12:44 pm

Super! Malo si me utješila.

Problem je kod nas što mi Marko ne dozvoljava da mu izmjerim temperaturu pa to onda radim dok spava. Sad mi je malo lakše jer znam da ipak nije bila toliko visoka.
M. 09.05.2005
Avatar
Marcone
Beban Senior
Beban Senior
 
Postovi: 638
Pridružen/a: pon avg 07, 2006 11:02 pm

PostPostao/la mrvica » čet jan 17, 2008 1:13 pm

hana je napisao/la:Organizam stiče imunitet tek kada se počne boriti sa temperaturom od 38/5. Sve do 38 nije temperatura, i ne pomažete djetetu ako mu skidate toliko povišenu temperaturu.

Naravno ovo se ne odnosi na djecu koja su imala fibrilne konvulzije.

Potpisujem.

Ja Ani nikada nisam skidala temperaturu ispod 38,5.
slika slika
Avatar
mrvica
Moderator
Moderator
 
Postovi: 5355
Pridružen/a: sub nov 04, 2006 11:04 pm
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la Jasmina_3 » uto jan 22, 2008 5:44 pm

Ja sa cula da je 37 stepeni C vrlo zeznuta. U svakom slucaju, tjelesna temperatura zavisi od mnogo elemenata, i s time se ne smije igrati.
Ako se borimo i brinemo za okolis, borimo za svoju djecu!
Jasmina_3
Nova bebica
Nova bebica
 
Postovi: 23
Pridružen/a: sri avg 15, 2007 4:02 am
Lokacija: Zapadno

PostPostao/la d_fucak » čet jul 23, 2009 1:11 pm

Pozdrav!!!!Ja sam nova ovdje.Imam bebu od 10 mjeseci.Imao je temperaturu 38,5 i tako već 2 dana neki pu se skinula na 37 ali opet se vratila.Bila sam kod liječnika i ustanovio je da ima upalu mandula.Dobili smo sirup koji neće piti a tem i dalje raste.Stavljam obloge,tuširam i stavljam lupocet čepiće.POMOĆ
d_fucak
Nova bebica
Nova bebica
 
Postovi: 2
Pridružen/a: čet jul 23, 2009 1:06 pm
Lokacija: Đurđevac

PostPostao/la asja & amra » čet jul 23, 2009 1:36 pm

Dobrodošla.


Kako mu daješ sirup? Zar ne spada nimalo od čepića?

Nama je dok je curica bila mala to uspijevalo samo špricom.
A. 21.10.2006.
E. 1.8.2010.
Avatar
asja & amra
Moderator
Moderator
 
Postovi: 8328
Pridružen/a: ned dec 17, 2006 8:15 pm
Lokacija: SA

Sljedeća

Natrag na Zdravlje Djece

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

cron