Razvojne faze djece od 3 - 5 godina

Moderatori/ce: hana, MalaPcela, omi

Razvojne faze djece od 3 - 5 godina

PostPostao/la hfgtrteiv » pon jun 12, 2006 11:32 pm

Promjena djetetovog ponasanja nekada moze da bude samo prolazna faza, a nesto i neverbalna poruka upucena direktno roditeljima
Sve do polaska u školu vaše dijete ce ici iz jedne faze svog razvoja u drugu fazu brzinom koju cete jedva uspjevati da pratite. Taman se vi naviknete na jednu, a ono vec ode u drugu. Kasnije ove faze bivaju umjerenije, lakše za pracenje i ne tako burne. Kad krene u osnovnu školu bicete relativno mirni sve do puberteta. U predškolskom uzrastu dijete zacas mijenja svoje navike, ponašanja i izbore. Nešto od njegovog ponašanja jeste samo prolazna faza a nešto i neverbalna poruka upucena vama, roditeljima. Ponekad može biti teško razgraniciti šta je šta i cemu treba pridavati posebnu pažnju a cemu ne.
Najcešce faze u razlicitim uzrastima su sledece:
• Izmedu trece i pete godine dosta su uobicajeni razliciti napadi bijesa. Mogu biti praceni pravom histericnom vriskom, a nerijetko i bacanjem na pod, udaranjem rukama i nogama kao u kakvom transu o pod ili zid, ponekad cak i cupanjem kose. Bijes je obicno pracen strašnom bukom, mješavinom cike, vriske i placa. Iako ovakvo ponašanje djeteta roditelje cesto plaši, pokažete li jednom detetu reakciju koju ono i ocekuje za svoj nastup, smatrajte da ste mu dali zeleno svetlo da se i dalje tako ponaša. Upravo ste mu pokazali novo sredstvo za postizanje željenog cilja. Koliko god je teško, pokušajte da ostanete mirni. Sve dok je ono zdravo nemate nikakvog razloga da se obazirete na njegove napade. Naprotiv, što vise ih ignorisete, malisan ce prije odustati. Djeca vrlo brzo uvide šta od njihovog ponašanja može "da prode" a šta ne. U istom uzrastu vaše dijete može da postane pravi majstor u rušenju, gaženju, komadanju svojih igracaka, bacanju vaših stvari ili cepanju knjiga i odjece . Ako ste mislili da je vaše andelce od rodenja bilo destruktivno sada cete uvidjeti da to nije bilo ništa naspram ovoga. Ne brinite! Najcešce se radi o obicnom nemirluku, a ne o lošem vaspitanju ili pritajenom nezadovoljstvu. Uostalom, da nas standard ovoliko ne sputava, bilo bi idealno da kad djetetu jednom poklonimo igracku, potpuno na nju zaboravimo, odnosno da mu dozvolimo da sa njom radi šta god poželi. Pa i da je rasturi istog sekunda.
• Posle pete godine moguce je da dijete upadne u faze cutljivosti, promjenljivog raspoloženja, da cesto izgleda zamišljeno ili neraspoloženo. Ovakvo ponašanje se takodje smatra jednom u nizu faza kojima se ne treba previse opterecivati. Medutim, koliko god se to cinilo nepotrebno, sjedite pored djeteta i pokušajte sa njim da razgovarate. Pitajte šta ga muci, da li je dobro, šta se dešava u vrticu ili školi, kako je provelo popodne kod bake, da li ima svog najdražeg druga, želi li mozda da se igra sa vama... Pokažite mu da vam je stalo. Djeca koja su nedavno dobila mladeg brata ili sestru imaju obicaj da vam na ovaj nacin poruce sljedece : "Pogledaj me kako sam veliki,, i ja imam svojih briga. Samo gledaš tu tvoju bebu i više te uopšte ne zanima šta je sa mnom..." Dolazak bebe u porodicu može usloviti i grickanje noktiju, sisanje palca, ponovo mokrenje u krevetu, pa cak i puzanje. Ukoliko je dijete neku od ovih navika steklo ranije i još je se nije sasvim oslobodilo - sada ce je upražnjavati sa vecom strašcu nego ikad. Pocne li da mokri u krevet i da puzi (iako je to odavno prevazišlo) bez nekog vidljivog razloga, tj. bez ocigledne promjene u porodici, dobro se zamislite. Otkrijte šta je uslovilo ovakvo ponašanje. Možda je dijete svesnije toga da se razvodite nego što bi vi želeli sebi da priznate?! Možda mu niste dovoljno objasnili odlazak sa ovog svijeta neke osobe sa kojom je dijete bilo blisko?! Možda....Dijete vam je ovakvim ponašanjem jasno dalo do znanja da ima problem koji svakako zaslužuje vašu pažnju. Više nego ikada budite prema djetetu nježni. Razgovarajte. Objasnite. Nadjite nacina da doprete do njega. I ne odustajte dok to ne postignete.
Avatar
hfgtrteiv
Beban
Beban
 
Postovi: 322
Pridružen/a: pon jun 12, 2006 10:23 pm

PostPostao/la hana » uto jun 13, 2006 12:28 pm

Da li bi mogla postaviti link sa kojeg skidas informacije.
slika

slika
Avatar
hana
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7876
Pridružen/a: pon maj 08, 2006 12:08 pm
Lokacija: Sarajevo

joooooj

PostPostao/la hfgtrteiv » uto jun 13, 2006 1:17 pm

Sve clanke koje imam ili sam dobila preko svog beogradskog prijatelja Srdjana, inace defektologa ili od prijateljice koja je psiholog. Imam ja jako puno ovih zanimljivih clanaka, a oni mi ih salju na mail :)
Svakako cu ih postaviti :)
Avatar
hfgtrteiv
Beban
Beban
 
Postovi: 322
Pridružen/a: pon jun 12, 2006 10:23 pm

PostPostao/la dida » čet jan 24, 2008 12:14 am

podizem temu.
dida
*teoretičarka*
 
Postovi: 3717
Pridružen/a: pon jul 03, 2006 8:38 pm


Natrag na Odgoj

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron