Četiri porodjajna doba...

Dolazak bebe!

Moderatori/ce: hana, omi

Četiri porodjajna doba...

PostPostao/la mimica80 » uto avg 21, 2007 5:08 pm

Postoje cetiri porodjajna doba koja karakterisu odredjena desavanja

1. Period sirenja (dilatacije) i izravnjavanja grlica materice, otvaranje matericnog usca (oko 10 cm), i pojava kontrakcija

Vodenjak spontano prska ili se vestacki prokida, ukoliko je to neophodno. Naime, ukoliko se ne bi sprovodili principi aktivnog vodjenja porodjaja, ovo porodjajno doba bi kod prvorotki trajalo 12 - 16 sati, a kod viserotki 8 sati. Savremi nacin vodjenja porodjaja, zahvaljujuci primeni odredjenih klinickih postupaka i lekova, ovaj period znatno skracuje (na nekoliko sati).

Produzavanje perioda sirenja moglo bi da ugrozi i majku i plod.

2. Period istiskivanja (ekspulzije) pocinje kada je matericno usce potpuno rasireno, a grlic ravan

Javljaju se matericne kontrakcije zajedno sa naponima, sto dovodi do istiskivanja ploda iz materice u porodjajni kanal i radjanja.

Ovo porodjajno doba traje oko 2 sata kod zena koje prvi put radjaju, a oko jedan sat kod onih koje su vec majke. Danas je, srecom, primenom oksitocinskih preparata moguce ovaj period skratiti na 15, pa cak i na 5 minuta.

Posle porodjaja, najpre se zbrinjava novorodjence: gumenim kateterom se nezno aspirira (usisa) sluz iz disajnih puteva, preseca se i podvezuje pupcanik (trenutak kada se majka i dete odvajaju). U toku ovog porodjajnog doba je nekada neophodno uraditi i odredjene intervencije, kao sto je na primer epiziotomija (zasecanje medjice).

3. Posteljicno doba koje pocinje od zavrsetka porodjaja a zavrsava se istiskivanjem posteljice

Velika je zabluda da kontrakcije ne prestaju radjanjem ploda, vec se nastavljaju da bi se "rodila" i posteljica. Ako se nista ne preduzme, ovaj period moze da traje i do dva sata, koliko je potrebno za prirodni mehanizam odljubljivanja i istiskivanje posteljice. U savremenim porodilistima se danas, medjutim, posteljicno doba moze odredjenim postupcima zavrsiti za manje od 15 minuta. Ukoliko posteljica ne moze sama da se odlubi neophodno je da se ona rucno izvadi, kako ne bi doslo do ozbiljnijeg krvarenja.

Nakon toga je neophodno pregledati posteljicu jer ukoliko nije cela mora da se napravi rucna revizija matericne duplje.

4. Doba posle istiskivanja posteljice se karakterise delovanjem prirodnih procesa koji dovode do zatvaranja pokidanih matericno - posteljicnih krvnih sudova procesom zgrusavanja krvi kao i stezanjem zidova krvnih sudova i zida materice

Ovo porodjajno doba traje od 2 - 6 sati. Pacijentkinja zbog toga treba prva dva sata da ostane u porodjajnoj sali pod budnim okom lekara i babice, da bi bili sigurni da se ovi procesi odvijaju normalno. U ovom periodu se zbrinjavaju i eventualne povrede (rascepi ili epiziotomija) u toku porodjaja.
mimica80
Beban Senior
Beban Senior
 
Postovi: 913
Pridružen/a: čet jul 05, 2007 8:11 pm

Natrag na Porod

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

cron