Evo Mai me je pitala o kontrakcijama u trudnoci. Evo da ponovim za ove koji ce tek procitati, koji su imali slicnih iskustava, ali i za one koje potencijalno mogu dobiti iste ili slicne reakcije (ne daj Boze, najbolje da svima prode sve bez problema, ali nazalost problemi se desavaju i bolje je znati kako se s njima suociti). U subotu ujutru (prvi dan Bajrama) osjetila sam lagane bolove u donjem dijelu stomaka, zapravo u predjelu jajnika. To su bolovi koji su najslicniji onima kad vas inace blago pocne boliti stomak. S obzirom da sam svjesna da se materica siri u trudnoci kao balon i da se tako stvara pritisak na okolne organe mislila sam da ne trebam odmah panicariti i da su to vjerovatno normalni bolovi u trudnoci. Napominjem da je meni ovo prva trudnoca i da nemam bas nikakvih prethodnih iskustava. Zato sam taj dan obisla samo svekrvu i tetku, koje zive blizu mene i nisam isla vise nigdje... Onda sam dosla kuci i negdje oko 23h sam skontala da ja i dalje imam iste bolove. Nisam imala koga pitati osim rodice koja se nedavno porodila pa sam je nazvala, a ona mi je dala super savjet, a to je da me 15 minuta voznje do bolnice ne kosta nista i da je bolje da se tako uvjerim da je sve uredu pa cu onda mirno spavati i necu sebi nabiti jos gori psiholoski pritisak. Tako sam oko ponoci otisla na GAK i uradili su mi ginekoloski pregled, rekli da vjerovatno imam bakterija koje treba iscistiti, a to i sama znam. Onda su me na nekom prahistorijskom ultrazvuku pregledali abdominalno i rekli da je dijete zivo

i da ona tu vise nista ne moze vidjeti, i ako hocu, odnosno ako i dalje budem imala bolove, sutra dodem te da me ona jedino moze poslati hirurgu ili urologu. Ovo je slusao i moj muz...Neznam sta bi mi to hirurg trebao pomoci... Uglavnom s obzirom da sam ja bebu osjecala, te da su se KCS (otkucaji cedinjeg srca) registrovale, bilo mi je lakse jer mi je beba najvaznija, i kontam ako mi ne prestane poslije praznika otici cu kod svog doktora iako sam trebala tek 13 januara. I eto onda me je brinulo sto su me pregledali ginekoloski (to me je bolilo) i sto jos uvijek imam bolove, pa sam nazvala u cetvrtak doktora, a juce tj. u petak sam bila kod njega. I nakon ultrazvuka mi je rekao da je beba Hvala BOgu dobro, da mi je grlic zatvoren, sto znaci da nema nikakvog prijeteceg pobazaja i slicno. Vec ranije je on meni rekao da popijem ponekad apaurin od 2 mg ako me jace zaboli jer ta kolicina ne dopire do bebe a materica se postupno opusta. Medutim ja sam to izbjegavala, a i nije me puno bolilo... Ali sam zadnjih dana postala jako nervozna (cak sam pocela pusiti po 5 cigara dnevno), neki dan sam iz auta pocela vikati na policajca i sva sam se uznemirila, kad se vozim u autu jako sam nervozna jer se stalno plasim da ce nas neko od budala nepazljivih udariti jer niko ne vodi racuna kako se ponasa u saobracaju...Isto tako dizala sam ne pretesko ali nekih 5/6 kg ako idem u prodavnicu (jer mi je mrsko stalno muza cekati i vuci sa sobom u prodavnicu za sve), pa onda bih cistila po kuci ko luda, prekjuce sam htjela da se popnem na stolicu da cistim gornji dio kuhinje, prozor u kuhinji koji je doduse nizak i ne treba mi stolica al eto takvi pokreti istezu matericu i povlace je zajedno sa bebom u neprirodan polozaj. Hvala Bogu nisam stigla, a da ja to neznam pa ne bi mi ni bilo, nego ionako stalno nesto izucavam i puno stvari znam, al dzaba nesto me povuklo...Trece ljudi oko vas uopce ne paze na trudnice, narocito ove starije generacije koje stalno govore a kako smo mi radile, teglile, nosile...i opet rodile...A o mrtvo rodenoj djeci (ne daj Boze nikome) niko ne govori, a to je u neki vakat bilo pa skoro normalno da se takve stavri desavaju...i tako neko kao ja pomisli da mi danasnje generacije nismo stvarno malo previse pekave i razmazene, pa eto kako su mogli oni mogu i ja... Al zaboravim da tad nije bilo gotovo nikakvih istrazivanja i da su svi manje vise bilo polupismeni...Eto to bi mogli biti razlozi zbog kojih sam dobila te grceve. Inace ne radim pa nemam nekih stresova na poslu i uglavnom spavam koloko hocu, kuham ako hocu, radim sve sto hocu... Uglavnom meni doktor kaze da pijem po jedan apaurin dnevno nekih 5 dana, te da mirujem, da ne dizem nista, jer bolje je sprijeciti nego kasnije lijeciti ako bi to uopce bilo moguce zato sto kad imate kontrakcije koje su jace od onih normalnih malih pripremnih koje mi ne treba da osjetimo puno, moze nastupiti porodjaj. A o mogucim ishodima bolje ne razmisljati. Meni doktor kaze da sam ja u 32 sedmici pa hajd, al sad u 24 sa bebom od 550g ne mora mi ni objasnjavati sta bi se desilo da nastupi porodjaj (ne daj Boze), mogu i sama zamisliti... Sve u svemu najbolje je na svaku imalo neobicnu reakciju u organizmu u stanju trudnoce odmah se uputiti u bolnicu pa cak i ako je bezveze niko vam ne smije prigovarati. Bolje nego da se kasnije pitate i lupate glavom o zid zasto niste nesto poduzele prije nego bude kasno... Malo sam opsirno napisala, izvinjavam se, a vi sad nastavite, ako imate kakvih osobnih iskustava ili nekog koga poznajete, bilo bi lijepo da to podijeleti sa nama, pa da prodiskutujemo o tome, jer su to zaista vrlo bitne pojave u trudnoci...