Drugo tromjesječje kroz sedmice-nedelje-tjedne

Sredina - Za mnoge najljepsi period trudnoce

Moderatori/ce: MalaPcela, DinKa, asja & amra

Drugo tromjesječje kroz sedmice-nedelje-tjedne

PostPostao/la hana » uto avg 18, 2009 10:50 pm

Drugo tromjesječje trudnoće počinje u 16 sedmici.

16 sedmica

Mama

Tijekom 16. sedmice nastavlja se daljnji rast maternice, koja se sada uzdiže nekih 2 poprečna prsta iznad stidne kosti. Osim bebe u ovo vrijeme maternica sadrži i već 250 ml plodove tekućine.

Beba

Noktići su već dobro formirani. Uši su se pomaknule s vrata na glavu. Beba sada prazni svoj mjehur svakih 40 do 45 minuta. Pokreti udova su pravilniji i bolje koordinirani. Beba teži oko 135 grama i duga je oko 16 cm. Ovo je sedmica u kojoj je moguće raspoznati spol!


17 sedmica

Mama

Vaša je maternica sada na pola puta između stidne kosti i pupka. Mogu vam se pojačati tjelesne izlučevine iz svih izvora, kao posljedica povećanog volumena krvi. Ako se pojačano znojite, nos vam je začepljen, imate pojačani vaginalni iscjedak, znajte da je to normalno i prestat će nakon poroda.

Beba

Vašoj se bebi ispod kože počinju skupljati smeđe masne naslage koje će do kraja trudnoće činiti od 2 do 6 posto njezine ukupne težine. To će joj pomoći održavati tjelesnu temperaturu nakon poroda. Beba je sada teška oko 180 grama, što znači i da je teža od posteljice. Mogli bi osjetiti kako beba reagira na glasne zvukove.


18 sedmica

Mama

Nemojte se razočarati ako vam je ovo prva trudnoća - a pročitali ste da i prvorotkinje osjete prve pokrete djeteta u 18. sedmici trudnoće! Za taj osjećaj imate još vremena (osobito ako se u vašoj težini pojavio koji kilogram viška) - najmanje naredne dvije sedmice. Mnoge buduće majke kažu da se ovaj osjećaj ne da opisati, većina trudnica opisuje ove pokrete poput probavnih smetnji ili micanja krila leptira u trbuhu.

Beba

Beba rapidno raste, sad već ima oko 20 cm i teška je oko 220 grama. Kosti su i dalje u procesu okoštavanja. Jastučići na prstima ruku i nogu su formirani, a uskoro će se stvoriti i jedinstveni otisak prstiju. Beba sada već sliči na ljudsko biće. Oči su se smjestile na prednji dio lica, a uši su zauzele mjesto na bočnoj strani.


19 sedmica

Mama

Nastavljaju se rast maternice, rast posteljice i rast fetusa. Povećana maternica sada već zaobljuje vaše tijelo, dolazi do gubitka struka, promjena u vašem držanju, a može utjecati i na način spavanja. Nastavlja se dobitak u ukupnoj tjelesnoj težini, kao i do sada obratite pozornost kako na količinu, tako i kvalitet vaše prehrane.

Beba

Ovo je impresivan tjedan u pogledu rasta. Beba će doći do težine oko 270 grama. Ako nosite curicu, njezini jajnici sada sadrže primitivne jajčane stanice. Za razliku od muškaraca koji svaki dan proizvedu i nekoliko tisuća spermija, žena se rodi sa svim jajašcima koja će ikada imati.
Lanugo, fine bijele dlačice, već su izrasle po cijelom bebinu tijelu. Kako se porod bude približavao, te će dlačice nestajati, iako nekada znaju biti vidljive na licu i ušima i nakon poroda. Zameci trajnih zubi sad će se pojaviti iza već formiranih mliječnih.


20 sedmica

Mama

U vašem izgledu više nema nikakovih sumnji jeste li ili niste trudnica: vaš struk se bitno proširio, više ga zapravo i nema, a maternica izbočuje trbuh prema van. Najviša točka maternice (fundus) sada dosiže gotovo pupak (jedan do dva poprečna prsta ispod pupka). S porastom maternice mogu se početi javljati tegobe usljed kompresije okolnih organa: pritiska na želudac, bubrege i pluća. Posljedice ovog pritiska mogu biti lošija probava, često mokrenje, odnosno nedostatak zraka prilikom napora. Obzirom na znatnije istezanje kože, češća je pojava strija.

Beba

Oko kože bebe počinje se stvarati bijela masna tvar, tzv. verniks, koja bebu štiti od plodne vode. Ponekad je vidljiva i nakon poroda.
Težina se popela na oko 320 grama, a beba je oko 25 cm dugačka.


21 sedmica

Mama

Drugi tromjesjećje trudnoće je razdoblje kada se nešto pojačava dobitak na težini. Kažemo da, zapravo, tek u drugom tromjesečju trudnoće rastu stvarne kalorijske potrebe trudnice - za svega nekih 200 do 300 kcal/dan i to zbog pojačane funkcije štitnjače i porasta bazalnog metabolizma. Obratite pozornost ne samo koliko već i što jedete: izbjegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu za grickanje s malo korisnih sastojaka.

Beba

Napreduje razvitak probavnog sustava, a na jeziku bebe se razvijaju okusni pupoljci. Iz bebinih crijeva se u ovo vrijeme mogu resorbirati voda i šećer, postoji peristaltika, ali beba ne prazni debelo crijevo za vrijeme svog intrauterinog života.

Bebine krvne stanice, prije svega crvene krvne stanice (eritrociti) se stvaraju početkom trudnoće u žumanjčanoj vreći, a potom najvećim dijelom u jetri. U ovo vrijeme počinje proizvodnja i bijelih krvnih stanica (leukociti) koje su nužne u borbi s infekcijom.

Očni kapci vaše bebe su još uvijek lagano slijepljeni i zatvoreni.

Vaša beba je dugačka 25 - 28 cm, a teška oko 350 - 390 g.


22 sedmica

Ovo je najbolje vrijeme za detaljni ultrazvučni pregled i procjenu fetalne anatomije, uz dobar položaj vaše bebe vjerojatno ćete saznati i njen spol. Ovaj ultrazvučni pregled se uobičajeno naziva "anomaly scan".

Mama

Ovo je vrijeme kada je najizraženija fiziološka anemija: naime tijekom trudnoće dolazi do povećanja količine cirkulirajuće krvi i to tako da se volumen tekućeg dijela - plazme povećava za nekih 30%, dok se volumen čvrstog dijela - krvnih stanica povećava tek za 25% zbog čega nastupa fiziološko razrjeđenje krvi - fiziološka ili dilucijska anemija u trudnoći. Mjera razrjeđenja krvi je hematokrit. Iako je fiziološka anemija prirodna pojava provjerite vaše krvne nalaze i konzultirajte se s ginekologom da li je vaš unos željeza dovoljan.

Beba

Vaša beba može sada opipati svoje lice, kao i udarati ručicama i nožicama. Sada se mogu razlikovati periodi aktivnosti i sna vaše bebe. Beba zna vrlo često biti osobito aktivna upravo u trenutcima kada ste mirni, relaksiran i opušteni.

Vaša beba je dugačka 25 - 30 cm, a teška oko 380 - 420 g.


23 sedmica

Mama

U ovoj sedmic mogli biste početi osjećati Braxton-Hicksove kontrakcije.
Braxton-Hicksove kontrakcije su nepravilne, bezbolne, uvježbavajuće kontrakcije - stezanja maternice, i spadaju u pripreme maternice za porod. S napredovanjem trudnoće, kontrakcije maternice će postajati sve jače, no glavna karakteristika ovih kontrakcija biti će odsustvo njihovog djelovanja na cervix - vrat maternice, te neće dolaziti do njegovog skraćenja niti otvaranja.

Beba

Vaša beba još uvijek izgleda premršavo - rast i razvitak kože je brži od stvaranja potkožnog masnog tkiva iako se u ovo vrijeme masno tkivo formira veoma intenzivno. Bebina koža više nije prozirna već usljed stvaranja pigmenta počinje biti crvenkasta.

Vaša beba je dugačka 28 - 31 cm, a teška oko 400 - 450 g.


24 sedmica

Premda se u slučaju preranog poroda u ovoj dobi javljaju mnogobrojne komplikacije, 24. tjedan trudnoće se uzima za granicu preživljavanja.

Mama

Vrh maternice sada se nalazi točno iznad vašeg pupka. Sigurno ste već svjesni bebinih pokreta i vjerojatno znate spava li ili je budna. Važno je znati prepoznati znakove preranog poroda.
Prerani porodi zapravo su puno češći u ljetnim mjesecima, ponekad izazvani dehidracijom. Zato, pijte puno vode!

Beba

Oblik bebe i njenog lica poprima sve više izgled na koji smo naviknuti: oči su se približile na udaljenost koja je normalna i još uvijek su zatvorene, a uši su završile svoj put i upravo su tamo gdje i trebaju biti. Na očnim kapcima se razvijaju trepavice, a na glavi još snažnije raste kosa. Beba izgleda gotovo podjednako kao što će izgledati kada se rodi.

Obratite pažnju da će i vaša beba prestrašeno reagirati u slučaju da vi doživite šok. Istraživanja pokazuju da plod ostaje uznemiren i dulje vrijeme nakon šoka, pri čemu se to može manifestirati na dva načina: kao prekomjerna pokretljivost ili kao mirna napetost25 sedmica

Mama

Rastom i izdizanjem maternice iznad pupka, dolazi do znatnijeg pritiska prije svega na želudac. Iz toga razloga je pražnjenje hrane iz želudca nešto usporenije, te se javlja osjećaj punoće, kao i osjećaj žgaravice, posebice nakon obilnijih obroka. Najbolje prevencija je uzimati 6 - 8 manjih obroka/dan.

Beba

Kosti nastavljaju proces okoštavanja, što znači da postaju sve tvrđe. Beba sada aktivno vježba disanje udišući i izdišući plodnu vodu. Ako kojim slučajem počnete štucati, to može značiti da je beba progutala previše plodne vode.
Beba sada ima oko 700 grama i duga je oko 34 cm.


26 sedmica

Mama

Napredovanjem trudnoće i povećanjem tjelesne težine, umnožavaju se i problemi trudnice. Prije svega su to napetost u donjem dijelu trbuha i bolovi u leđima, osobito u križima. Povremeno se javljaju glavobolja, nesanica ili grčevi u nogama.

Beba

Kroz bebinu kožu vidljive su vene, iako se njihova vidljivost često smanjuje. Beba sada može čuti vas i sve oko vas. Iako neki smatraju maternicu vrlo mirnim i tihim mjestom, beba je već dugo okružena raznoraznim zvukovima. Vaše otkucaje srca, probavu, i ostale tjelesne funkcije, može čuti jednako kao što sada može čuti i vaš glas ili glazbu.
Beba sada teži oko 800 grama i duga je oko 35 cm.


27 sedmica

Mama

Sada biste mogli početi ozbiljnije dobivati na težini i to će trajati negdje do 36. sedmice. Najvažnije je zapamtiti da je važnije ono što unosite u organizam od toga koliko ste kilograma dobili.

Beba

Koža je od plutanja u vodi skroz naborana. Takva bi mogla ostati i nekoliko tjedana nakon poroda dok se vaše novorođenče ne privikne na "život na zraku". Beba sada poprima oblik koji će imati pri rođenju.
Vaša beba je dugačka oko 36 cm i teška 700 - 800 g.

http://www.poliklinika-harni.hr/
dr. Vesna Herni
slika

slika
Avatar
hana
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7876
Pridružen/a: pon maj 08, 2006 12:08 pm
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la Razo » sub avg 22, 2009 3:44 pm

hana..........
Bas ti hvala na ovom topicu.......
04.01.2010 Rodila se naša najveća sreća, naše malo <3
Avatar
Razo
Beban
Beban
 
Postovi: 180
Pridružen/a: pon apr 20, 2009 6:42 pm
Lokacija: BiH

PostPostao/la Okica » pon jan 18, 2010 1:25 pm

zdravo,

čini mi se da je ovdje mala greška, a ako griješim veliko izvinjenje. Na rodinom portalu piše da se u drugo tromesječje ulazi u 13 sedmici, a ne u 16. kako je ovdje navedeno. Griješim li?
slika

slika

slika
Avatar
Okica
Vise i ne spavam
Vise i ne spavam
 
Postovi: 1573
Pridružen/a: pon dec 25, 2006 12:52 pm
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la mamolina » pon jan 18, 2010 4:58 pm

Ja sam malo pogledala po netu i različita su mišljenja kada zaista počinje i kada završava drugo tromjesječje. Tako da sam i ja sad tatalno zbunjena :roll:

- S 16. tjednom započinje drugo tromjesečje trudnoće. http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/tjedan16.asp
- Drugo tromjesečje - Između 13. i 28. tjedna trudnoće http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/868/1/
- The second trimester of pregnancy spans from week 13 to week 27 of your pregnancy. http://www.webmd.com/baby/guide/pregnancy-your-second-trimester
Avatar
mamolina
Beban Senior
Beban Senior
 
Postovi: 659
Pridružen/a: čet nov 12, 2009 10:18 am
Lokacija: Sarajevo

PostPostao/la asja & amra » pon jan 18, 2010 6:49 pm

Samo malo matematike: 40 sedmica podijeljeno na 3 13,3333333.... Znači otprilike 13, 13,5 sedmica.

Ja dosta povjerenja imam u tekstove koje čitam na RODI.
http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=55& ... 2&Show=704
A. 21.10.2006.
E. 1.8.2010.
Avatar
asja & amra
Moderator
Moderator
 
Postovi: 8328
Pridružen/a: ned dec 17, 2006 8:15 pm
Lokacija: SA

PostPostao/la hana » pon jan 18, 2010 9:51 pm

Ja sam uzela podatke sa site poliklinike Herni.

A i moja doktorica je vodila početak drugog tromjesječja od 15 punih sedmica. ( računajući da trudnoća traje 40 + dvije sedmice ).

Ali 12 sedmica mi je nekako malo...to bi značilo da porod nastupa u 36, ili...ne znam. Ovo su svakako samo natuknice. :D
slika

slika
Avatar
hana
Moderator
Moderator
 
Postovi: 7876
Pridružen/a: pon maj 08, 2006 12:08 pm
Lokacija: Sarajevo


Natrag na 2 Tromjesjecje

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.