| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
magda Nova bebica

Član od: 25 Apr 2007 Komentari: 20 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Petak Apr 27, 2007 1:38 pm Naslov komentara: Javite se BH usvojitelji! |
|
|
Javite se, rado bismo iskustvo iz prve ruke.
Kako to kod nas fercera?
Kako početi?
Koliko zna trajati?
Pomažu li veze?
itd.itd. _________________ nagledat' ga se nit' naljubit' ne mogu - A. 2008. |
|
| Na vrh |
|
 |
mica Beban

Član od: 12 Mar 2007 Komentari: 382
|
Upisano: Petak Apr 27, 2007 2:16 pm Naslov komentara: |
|
|
Magda,ne znam puno o tome,ali jedno sigurno znam...veze će sigurno pomoći!Znam da je jedan stariji bračni par usvojio bebu munjevitom brzinom baš zahvaljujući vezama.Inače,ovdje u Hrvatskoj bebe mogu usvojiti samo mlađi bračni parovi,a proces se zna odužiti godinama.
Ako si se odlučila na taj korak,želim ti puno sreće! |
|
| Na vrh |
|
 |
MalaPcela Bebanolog

Član od: 28 Jun 2006 Komentari: 4350
|
Upisano: Petak Apr 27, 2007 4:46 pm Naslov komentara: |
|
|
Ja ti nešto znam jer sam bila već pripremila teren za usvajanje (prije nego što zatrudnih).
Prvi korak je da nazoveš centar za socijalni rad u svojoj opštini i da dogovoriš sastanak s njima. Dalju proceduru ti oni objasne, odnosno kažu ti koje dokumente trebaš izvaditi i koje sastanke (testove) ćeš trebati proći. To sve traje oko mjesec-dva. Ako sam dobro shvatila iz tvojih postova, tebi je tridesetak, tako da je to ok. Koliko znam ljudi stariji od 45 ne mogu usvojiti.
Nakon što prođeš sve te testove, čeka se da se nađe dijete koje odgovara tvojim zahtjevima. Koliko to traje, zavisi od toga šta ti tražiš. Oni obično kažu da ko traži dijete, vrlo brzo ga može dobiti, ali ko ima neke zahtjeve, tipa djevojčicu od 3-6 mjeseci, plavih očiju, bla bla bla, to traje duže. Djecu do 5 godina je moguće potpuno usvojiti (da nosi vaše prezime i dobije potpuno novi rodni list i to), sa djecom starijom od toga je moguće samo djelomično usvajanje.
Uprkos generalnom shvatanju, djece koja se mogu usvojiti ima jako malo. Velika većina djece u domovima ima roditelje koji su ih tu "privremeno" ostavili, ne daju ih na usvajanje, a ne uzimaju ih ni sebi (ja sam na te ljude ljuta grrrr).
Ja negdje imam broj Centra za socijalni rad Opštine Centar Sarajevo - ako si u toj opštini javi se na pp pa ću ti poslati broj. Najbolje informacije možeš dobiti kod njih. _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
MalaPcela Bebanolog

|
|
| Na vrh |
|
 |
magda Nova bebica

|
Upisano: Subota Nov 03, 2007 9:38 am Naslov komentara: |
|
|
MalaPcela, hvala ti (tek sad , ne znam sto ne odgovorih davno???)
Zao mi je sto je ovaj forum slabo aktivan, ja bih imala o cemu pricati.
Puse svima! _________________ nagledat' ga se nit' naljubit' ne mogu - A. 2008. |
|
| Na vrh |
|
 |
Mai *Počasna Strina Foruma*

Član od: 12 Sep 2006 Komentari: 12102 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Ponedeljak Nov 05, 2007 1:05 pm Naslov komentara: |
|
|
I meni je zao sto se ovdje vise ne pise, ne znam jel' ljudi koji su usvojili ili se spremaju ne zalaze ovamo ili ne zele da pisu.
U svakom slucaju, magda, ja bih voljela cuti vise o tvojim iskustvima! Mislim da ima vise nas kojima je ta ideja negdje u malom mozgu, pa ne bi bilo zgoreg cuti malo o tome...naravno, ako zelis! _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
magda Nova bebica

|
Upisano: Ponedeljak Nov 05, 2007 3:26 pm Naslov komentara: |
|
|
Draga Mai,
nemam iskustvo sa usvajanjem djece, nadam se da cu imati uskoro, jer cinim prve Nadala sam se da cu ovdje imati s kim razmijeniti isto, jer meni trebaju iskustva, ali vidim prilicno je "mirno".
moje iskustvo sa neplodnosti je ogromno, malo sam pisala na neplodnosti o tome, ali izgleda da je nas malo koje imamo te probleme, naravno zezam se, znam ja da nas je MORE, ali eto na zalost ne koriste se svi ovom blagodati informacija na netu i forumima.
ja sam zahvaljujuci jednom drugom forumu upoznala 10-tak cura (licno na kafici)) u Sa koje imaju iste probleme. To je zaista super!
Svojevremeno sam bila zainteresirana sa jos nekoliko cura za pokretanje neke vrste udruzenja "nas", tipa Rode u Hr, ali eto "mirno" je (blago receno) kod nas u BiH. Nemam ni ja 5 zivota, okrenuh se samoj sebi.
Naravno, rado cu podijeliti iskustvo sa vama, kada ga budem imala
pozdrav _________________ nagledat' ga se nit' naljubit' ne mogu - A. 2008. |
|
| Na vrh |
|
 |

|
Upisano: Ponedeljak Nov 05, 2007 4:00 pm Naslov komentara: |
|
|
Magda, sretno u svakom slucaju! _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |

|
Upisano: Utorak Feb 17, 2009 10:31 am Naslov komentara: |
|
|
Eh, sto je meni zao sto nam se ovdje slabo javljaju posvojitelji ili potencijalni posvojitelji...
Kako godine idu, moji reproduktivni organi su sve svojeglaviji sve mi je bliza ideja usvajanja... _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
MACA Beban Senior

Član od: 23 Oct 2007 Komentari: 901 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Utorak Feb 17, 2009 10:43 am Naslov komentara: |
|
|
Iskreno Mai, i bez "svojeglavih reproduktivnih organa" mi bismo se ozbiljno bavili ovom idejom da procedura nije kakva jeste. Iz iskustva nekih posvojitelja najcesce je problem bio u cinjenici da najveci broj djece smjestene u domu ima roditelje koji se ne odricu svojih roditeljskih prava i na taj nacin automatski sam proces posvojenja za svoje dijete cine neizvodivim.
Udomiteljski status mi se ne svidja, pogotovo iz razloga sto se ubacis u neki vrlo kompleksni trougao na relaciji socijalna sluzba - roditelji djeteta - udomitelj, pa se sve uzasno usloznjava u svakom smislu.
Bilo bi nam zadovoljstvo usvojiti dijete, i da me neko ne shvati pogresno, misljenja sam da svako dijete ima apsolutno pravo da zna ko su mu bioloski roditelji, ali nisam sigurna da bi u ovako nesredjenom drustvu kakvo je nase bilo uopste moguce sve faktore posloziti na najbolji moguci nacin (za dijete naravno).
Cak i ne znam nikoga ko je usvojio dijete (regularnim putem) poslje rata. Znam za slucaj vrlo ogavne varijante (sa stelom!) i radije se ne bih upustala u komentarisanje takvih ljudi...  _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
Bumblica Bebanolog

Član od: 06 Apr 2007 Komentari: 3209
|
Upisano: Utorak Feb 17, 2009 10:56 am Naslov komentara: |
|
|
ja znam zenu koja je nedavno usvojila jednu djevojcicu od 10 godina... igrom slucaja, upoznala sam i djevojcicu (nebitno za temu, al spominjem)
jedino sto znam jeste da je nesto kao bilo previse komplikovano ili s procedurom, ili s djecom, pa je ona ovu djevojcicu trazila u nekom drugom kantonu (ne u sarajevskom u kojem zivi)...
mogu se raspitati vise detalja pa cim saznam javim
i ovo jeprvi slucaj za koji znam da je usvojeno dijete bilo tako "veliko", i to mi je, moram priznati bilo malo cudno, jer ja kad bi se odlucila za taj korak, uvijek bi to bilo manje dijete koje bi odraslo uz mene... ali ne znam opet, svako ima neke svoje "zahtjeve"... _________________ Dobro je, da bolje ne moze biti... |
|
| Na vrh |
|
 |
Razo Beban

Član od: 20 Apr 2009 Komentari: 142 Mjesto: BiH
|
Upisano: Ponedeljak Apr 20, 2009 8:06 pm Naslov komentara: |
|
|
Samo da se i ovde malo javim.
I mi smo u postupku posvajanja ali to je duga prica,pisem drugom prilikom,nova sam pa bi da jos malo svrljam forumom  _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
lekica Beban Senior

Član od: 22 Mar 2008 Komentari: 841 Mjesto: usa
|
Upisano: Petak Maj 01, 2009 8:18 pm Naslov komentara: |
|
|
sretno razo i na ovom podrucju. _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
MalaPcela Bebanolog

|
Upisano: Srijeda Mar 24, 2010 8:30 pm Naslov komentara: |
|
|
Magda, ja sam temu razdvojila, i prebacila novi dio na "Obavijesti i čestitke". Ako uhvatiš vremena, bilo bi super kad bi nam napisala kakvu si proceduru morala proći i ostalo. _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete ostavljati nove komentare u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu Ne možete prepraviti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite komentare u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|