| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
hiki Nova bebica

Član od: 06 Jan 2010 Komentari: 3
|
Upisano: Srijeda Jan 06, 2010 6:27 pm Naslov komentara: problem u trudnoci |
|
|
Trudna sam 7 nedjelja na UZ. pregledu doktorica je ustanovila da nema ploda ( embria ) rekla mi je da je to tzv. vjesticije jaje i predlaze KIRETAZU, molim vas ako ima neko ko je imao slican problem da mi kaze da li imam razloga za zabrinutost.
Hvala unaprijed, ocekujem vasu pomoc ! |
|
| Na vrh |
|
 |
mamolina Beban Senior

Član od: 12 Nov 2009 Komentari: 579 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Srijeda Jan 06, 2010 6:57 pm Naslov komentara: |
|
|
Jako mi je žao što kroz ovo prolaziš, ali ako te mogu utješiti dokazano je da prije usađivanja i u ranoj fazi usađivanja zametka odumire ili se nepravilno razvija oko 50 do 60 posto trudnoća. Ovaj put se trudnoća nije zadržala ali to ne znači da nećeš uspjeti slijedeći put kad pokušaš.
Što se tiče kiretaže ako je doktorica ocijenila da do spontanog pobačaja neće doći i da se kiretaža mora uraditi onda ti nepreostaje ništa drugo. (Ključno je naravno da imaš povjerenja u doktoricu da je ocijenila ispravno i da će sam postupak uraditi kako treba)
Ono što još znam a vjerovatno će ti i dok. napomenuti je da ne bi trebala pokušavati da ostaneš trudna baš 6 mjeseci nakon samog postupka jer je za slijedeću zdravu trudnoću neophodno da se tijelo u potpunosti oporavi.
Odboluj, sredi misli i puno sreće drugi put. |
|
| Na vrh |
|
 |
MalaPcela Bebanolog

Član od: 28 Jun 2006 Komentari: 4380
|
Upisano: Srijeda Jan 06, 2010 8:43 pm Naslov komentara: |
|
|
Ovo što ti Mamolina kaže je tačno. Trudnoća se i ne može sa sigurnošću ni potvrditi sve dok se ultrazvukom ne vidi otkucaj srca upravo zbog mogućnosti ovog blighted ovum odnosno "vještičijeg jajeta". Nažalost, radi se o začeću koje nije uspjelo. Do sada medicina nije utvrdila zbog čega dolazi do te pojave, i nije utvrđeno da je povezano sa bilo kakvim poremećajem zbog kojeg bi se trebala zabrinuti.
Što se tiče kiretaže, to je najčešće stvar izbora, odnosno jesi li ti spremna čekati da to samo iskrvari, jer period oporavka i fizički i psihički počinje tek kad to ode, ili bi se željela ranije riješiti, da bi ranije počela nastavak svog života. Ukoliko je doktorica procijenila da treba uraditi kiretažu, ja bih je poslušala.
Kada dođe do pobačaja ovako rano (7. sedmica) nekad nije neophodno čekati šest mjeseci da bi se ponovo pokušalo, ali je najčešće potreban jedan period mentalnog i emotivnog oporavka. Ti procijeni šta će ti pomoći - da o tome nikom ne pričaš i da te ne zapitkuju, ili da ispričaš, rasteretiš se, a onda svi imaju razumijevanja za tebe. I nemoj se prisiljavati da ponovo pokušaš, ni nakon šest mjeseci, bez obzira na sve, sve dok ti ne budeš potpuno spremna na to, jer sekiracija i negativne emocije mogu jako nepovoljno uticati i na začeće i na buduću trudnoću. Takođe očekuj da ti se hormoni neće vratiti u normalu sve dok se ne očisti, pa ni duže, i da si ti sve to vrijeme zapravo "u drugom stanju" po reakcijama, emocijama, itd. samo što je ženama koje su uspješno trudne to pomiješano sa neizmjernom srećom zbog trudnoće, a kod tebe će biti sa tugom zbog gubitka.
To je jako potresan događaj, kao i svaki spontani, ali (znam da nije nikakva utjeha) nije tako rijetka pojava (ni spontani ni blighted ovum), dešava se daleko češće nego što se o tome priča, a nije nikakva prepreka da sljedeće začeće uspije i trudnoća se izvede do kraja bez problema, kao da ništa nije ni bilo. _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
Okica Beban Senior

Član od: 25 Dec 2006 Komentari: 617 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Četvrtak Jan 07, 2010 9:07 am Naslov komentara: |
|
|
E sad sam ja zbunjenja pa vas molim da me uputite. Na pregledu kod ginekologa, sa 6 sedmica trudnoce, ni meni se nije vidio plod, nego mi je gin rekao evo, plod se jos ne vidi ali se vidi da je trudnoca (u uterusu je pravilan gestacijski obruc a unutar njega sekundarna žumanjčana vrecica 3mm) _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
mamolina Beban Senior

Član od: 12 Nov 2009 Komentari: 579 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Četvrtak Jan 07, 2010 12:26 pm Naslov komentara: |
|
|
Okice,
mislim da je u tvom slučaju (6. sedmica) bilo još rano da se vidi plod.
Ultrazvuk je jedini pouzdan pokazatelj trudnoće unutar maternice i njezine kvalitete. Već tjedan dana nakon izostanka menstruacije (u ciklusu koji traje 28 dana) ultrazvučno se vidi mjehurić (gestacijska vrećica) u kojem se još ne vide plod i žumanjčana vrećica. To je normalan nalaz za pet tjedana trudnoće.
Između petog i šestog tjedna trudnoće u gestacijskoj vrećici prikazuje se žumanjčana vrećica koja je izvor hrane za plod do 12. tjedna trudnoće. U sedmom tjednu trudnoće uz žumanjčanu vrećicu vidi se zametak, čija dužina tada iznosi 2 do 4 mm i jasno su vidljivi otkucaji srca.
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1232/ |
|
| Na vrh |
|
 |
hiki Nova bebica

|
Upisano: Četvrtak Jan 07, 2010 6:48 pm Naslov komentara: |
|
|
hvala vam puno na informaciji i podrsci.tuzna sam,jer sam dugo cekala na trudnocu,a sada ovo da mi se desi....  |
|
| Na vrh |
|
 |
MalaPcela Bebanolog

|
Upisano: Četvrtak Jan 07, 2010 7:02 pm Naslov komentara: |
|
|
To se i češće dešava nakon hormonskih terapija koje se uzimaju u sklopu liječenja neplodnosti ili potpomognutih oplodnji. Jeste tužno, ali nema nikakve prepreke da sljedeći put uspije. _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
mamica28 Beban

Član od: 21 Apr 2009 Komentari: 467 Mjesto: sarajevo
|
Upisano: Četvrtak Jan 07, 2010 7:23 pm Naslov komentara: |
|
|
ne znam mogu li te utjesiti moja prijateljica je imala isti slucaj i 6 mj.poslije kiretaze ostala u drugom stanju i sad ima sincica.znam da ti je tesko i da patis budi jaka i kreni od pocetka. _________________
[/url[url=http://www.baby-gaga.com/] |
|
| Na vrh |
|
 |
alba071 Nova bebica

Član od: 11 Oct 2009 Komentari: 8 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Petak Jan 08, 2010 9:28 am Naslov komentara: |
|
|
hiki, prosle godine sam imala isto iskustvo koje je nazalost zavrsilo kiretazom. ali hocu da ti kazem da je ponekad i moguce da se u 6. sedmici ne vidi otkucaj srca ali da vec za sedmicu-dvije UZV pokaze da je sve ok. ne bih da ti dajem laznu nadu ali mislim da nije zgoreg da odes na jos jedan pregled prije nego se odlucis na kiretazu, mozda i da uzmes misljenje nekog drugog doktora.
ja sam nakon kiretaze cekala 3 mjeseca, ostala ponovo trudna nakon 6, i evo me sad u devetom mjesecu. sretno! |
|
| Na vrh |
|
 |
ada Vise i ne spavam

Član od: 23 Sep 2007 Komentari: 2069 Mjesto: Holandija
|
Upisano: Petak Jan 08, 2010 2:13 pm Naslov komentara: |
|
|
Hiki bas mi je zao kroz sta prolazis. Zelim ti puno srece! _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
hiki Nova bebica

|
Upisano: Subota Jan 09, 2010 10:48 pm Naslov komentara: |
|
|
| odlucila sam da se spontani ako treba, desi sam od sebe.koliko je ispravno ili ne,ne znam,al je to moja odluka. optimista sam i nadam se da cu s vama sljedeci put podijeliti i svoju srecu. hvala svima na podrsci |
|
| Na vrh |
|
 |
hana Moderator

Član od: 08 Maj 2006 Komentari: 6871 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Subota Jan 09, 2010 10:57 pm Naslov komentara: |
|
|
Ja se nadam da ćeš uskoro s nama podijeliti i svoju sreću.
Ti si odluku donijela, i za tebe je ona jedina ispravna.
Meni je jako žao zbog svega kroz što prolaziš. _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
MalaPcela Bebanolog

|
Upisano: Subota Jan 09, 2010 11:06 pm Naslov komentara: |
|
|
Nemoj zanemariti obavezu da odeš na kontrolu kad ti doktorica kaže. Da se ne bi zakompliciralo nepotrebno. _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
hana Moderator

Član od: 08 Maj 2006 Komentari: 6871 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Petak Feb 05, 2010 8:39 pm Naslov komentara: |
|
|
Hiki mislim na tebe... _________________