| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
nayra Beban

Član od: 09 Jun 2009 Komentari: 308
|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 3:22 pm Naslov komentara: Kako da joj pomognem? |
|
|
Nas tri bile smo najbolje prijateljice u visim razredima osnovne i na pocetku srednje skole.Uvijek samo tu bile jedna za druge.
Ali `94 jedna seli s roditeljima u Njemacku a druga `95. u Holandiju.Ostale smo u kontaktu preko pisama i ponekih tel.razgovora.Njih dvije su se redovno vidjale jer su cak i rodice.Uglavnom znale smo gdje je koja,sta radi,kako je i sl.Vidjale smo se kad bi oni dolazili u Bosnu na god.odmore
Elem ,udala se jedna,pa druga a treca (nazovimo je A) nije.Pomalo,pritisnute obvezama u braku i oko djece,sve rijedje i rijedje smo kontaktirale.Poneki mail,sms za rodjendan itd.Uglavnom A je uvijek bila ogorcena sto se jos nije udala,nema stabilnu i ozbiljnu vezu,"nama zavidi"(njene rijeci)...U medjuvremenu smo se nekako povezale i koliko-toliko obnovile prijateljstvo putem FB.Redovno smo se obavjestavale o onome sto nam se desava u zivotima ali A je vec postala depresivna jer nema momka iako joj je 30,misli postat ce usidjelica i tako.
Pozovem ih ja prosle godine kod sebe ,A dodje a druga nije mogla.I upozna ona frajera mladjeg od sebe 6 god,pocnu nekakvu romansu,ona se zaljubi preko usiju i odluce vezu odrzavati preko msn-a,sms-a i sl.Vec tad sam joj govorila kako cisto sumnjam da ce ta veza uspjeti ali je nikako nisam mogla dozvati pameti.Dolazila cura momku u posjet skoro svaki mjesec (radila vikendima da bi dobila na kraju mjeseca 7 slobodnih dana),izlagala se nenormalnim troskovima.Kupovala mu poklone,ostavljala dzeparac,placala avionske karte,placala konake za oboje tih 5-6 dana koliko je mjesecno boravila ovde.
I jednog dana tipu umro babo,on joj javio i ona u nesvjest pala (babu nije poznavala,a tad su u "vezi" bili 8-9 mj.)I navodno njemu babo ostavio u amanet velike dugove,kredite...i on vise ne vidi smisao zivotu,njoj nista jos zadugo ne moze pruziti i ostavi je.Tad pocinje pakao!Ona place,histerise,putem FB onako javno ga moli da j ne ostavlja.Elem ona ce ga financijski gurati,njoj to ne predstavlja problem ,samo da je ozeni.Na to on odgovara da nema potrebe,da ona zivi svoj zivot i da ne pravi budalu od sebe javno,da mu ne salje molecive sms-ove...(u medjuvremenu izgubila je posao)
Ja je opet pokusavam urazumiti ,govorim da nije jedini,da ima tipova milion...ali dzaba .Do nje to ne dopire.Prije 15-20 dana,opet javno na FB,pocela je najavljivati samoubistvo.Pocela se s rajom pozdravljati i oprastati,stavljati neke morbidne video clipove.Njemu sve halali!A od njega habera ni s glave.Jedan dan ja je zovnem na msn i ozbiljno popricam s njom i shvatim da zbilja ima suicidne namjere.Pokusavam je nagovoriti da dodje ovamo,ali jok.Trazim broj njenih staraca (da njima javim da joj pomognu) ali ni to vodu ne pije.Moolim je i preklinjem da ode psihijatru ,ali...ne misli da je "luda".Ni ova druga nema kontakta s njenim roditeljima.Danas gledam kao sliku profila na FB stavila curu,mrtvu,pokrivenu crvenim ruzama...
Ljudi moji kako da joj pomognem?Ja vise ne znam sta da radim! _________________
Sreca je u malim stvarima! |
|
| Na vrh |
|
 |
Eowyn Vise i ne spavam

Član od: 08 Jan 2008 Komentari: 2640 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 3:35 pm Naslov komentara: |
|
|
Njoj treba strucna psiholoska pomoc. Trebala je i ranije kada su se pojavljivali simptomi anskioznosti i depresije, i tokom nezrave/nerealne/neravnopravne veze, ali to je proslo vrijeme.
Sto se tice izrazito suicidalnih namjera - ne znam sto bih rekla. Mada teoretski postoji "poziv u pomoc" - odnosno najavljivanje suicidalnih namjera koje za cilj imaju alarmiranje ciljne okoline za sagleda probleme/izazove osjecaje krivnje kod znacajnih drugih; ali i ne sam cin suicida. Ali ipak mali procent njih zavrsi suicidom.
Mozda da se javi na neku help line za pocetak, neko psiholosko savjetovaliste koje sigurno ima u njenoj okolini. Tako nece otici psihijatru, ali ce imati razgovor sa educiranom osobom za taj problem.
I iskreno ne mislim da se se njen bivsi decko ikada vise javiti, iako ona vrsi enorman (cak i javni) pritisak na njega. _________________ Wherever you go, there you are…
 |
|
| Na vrh |
|
 |
mamolina Beban Senior

Član od: 12 Nov 2009 Komentari: 579 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 3:38 pm Naslov komentara: |
|
|
Uh, baš me ovo rastužilo ali ti nažalost ne mogu biti od velike pomoći.
Njeno javno obraćanje i prijetnje samoubistvu.... su veliki vapaji za pomoć.
Dosta toga si već probala, razgovarala si sa njom u više navrata. Mislim da njoj može pomoći samo neko ko će fizički biti sa njom stalno ko će je izvući iz ovakvih razmišljanja. Ako ne uspiješ doći do njenih roditelja što bi bilo najbolje, znaš li ima li ona neke rodbine ili sestru, brata koje bi eventualno mogla pronaći preko FB i stupiti sa njima u kontakt?
Nadam se da će sve biti dobro i da neće doći do najgoreg. |
|
| Na vrh |
|
 |
Eowyn Vise i ne spavam

Član od: 08 Jan 2008 Komentari: 2640 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 3:42 pm Naslov komentara: |
|
|
Prvo i osnovno ona mora zeljeti da joj se pomogne. Nikome se nemoze pomoci ko to ne zeli. Bitno je da ti ne osjecas bilo kakvu krivnju zbog njenih reakcija, jer si je cilelo vrijeme upozoravala, bila tu za nju...
Ako mozes, bilo bi dobro obavjestiti nekoga iz njene blize okoline, dati joj do znanja da ste tu za nju, i alarmirati je da od na razgovor u neko savjetovaliste (da nazove neko savjetovaliste). _________________ Wherever you go, there you are…
 |
|
| Na vrh |
|
 |
hana Moderator

Član od: 08 Maj 2006 Komentari: 6871 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 3:49 pm Naslov komentara: |
|
|
Ja sam se naježila.
Njoj zaista treba pomoć psihijatra, samim tim što negira da joj treba pomoć, jasan je znak da joj je potrebna.
Ima li brata, sestru....do koga možeš doći da joj pomognu? _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
Lelali Bebanolog

Član od: 18 Mar 2007 Komentari: 3560 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 3:52 pm Naslov komentara: |
|
|
Ona kad bi priznala da joj treba pomoc rijesila bi na pola problem.
A koliko joj je godina?
Samo se nadam da je to nesto neizivljeno u njoj i da konta da ce na taj nacin vratiti tog momka..i da cim dodje novi smijat ce se tim svojim postupcima.....iskreno se nadam. |
|
| Na vrh |
|
 |
nayra Beban

|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 4:30 pm Naslov komentara: |
|
|
Cure 30 joj je godina.Brata nema ali ima sestru u SAD-u.Pokusavala sam i s njom stupiti u kontakt ali je nisam mogla naci .A nece da mi kaze kako se sestra sad preziva.Nema joj je u listi prijatelja na FB .I to sam procesljala.Ko zna koristi li zena FB uopste.Znam da ima 4 djece.
Davala sam ja njoj mail jednog psihijatra u Sarajevu,da mu se tako na mail javi a ja bih covjeku platila utroseno vrijeme i pomoc,ali ona nece! _________________
|
| Na vrh |
|
 |
dino12 Beban Senior

Član od: 17 Apr 2008 Komentari: 659 Mjesto: Schweiz-Sarajevo
|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 6:13 pm Naslov komentara: |
|
|
Ne znam sta bih rekla na sve ovo ali ocigledno je da djevojka treba ljekarsku pomoc i bilo bi najbolje kad bi mogla stupiti u kontakt sa nekim od njenih,jer ona definitivno ne vidi izlaza iz ove situacije a sigurna sam da postoji nacin na koji bi se moglo doci do nje.
Stvarno mi je zao cure na neki nacin,zaista ali ako ona sama ne zeli sebi da pomogne tesko bogami da ce joj iko onda pomoci.Ona mora jednostavno neke stvari sama sa sobom da rijesi naravno uz strucnu pomoc.Zaista ne znam sta bih drugo rekla ali se nadam da ce se sve zavrsiti kako treba. _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
MalaPcela Bebanolog

Član od: 28 Jun 2006 Komentari: 4380
|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 6:59 pm Naslov komentara: |
|
|
| Eowyn (citat): | | Bitno je da ti ne osjecas bilo kakvu krivnju zbog njenih reakcija, jer si je cilelo vrijeme upozoravala, bila tu za nju... |
Stavi joj do znanja, i to joj ponavljaj, da si joj na raspolaganju. I to je sve što možeš uraditi (nažalost). Drugo je da se spremiš i odeš kod nje i u lice razgovaraš, ali nisam sigurna da bi išta postiga.
Ovakve rekacije cura su ono čega se neki muškarci boje kad bježe od ozbiljne veze... On s njom nikad i nije bio ozbiljan. Dok sam čitala očekivala sam da će ishod biti da joj je uzeo brdo love i nestao...
I ja mislim da onaj ko se zaista želi ubiti, to ne najavljuje, ali nikad se ne zna. _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
nayra Beban

|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 7:15 pm Naslov komentara: |
|
|
| MalaPcela (citat): | | Drugo je da se spremiš i odeš kod nje i u lice razgovaraš, ali nisam sigurna da bi išta postiga. |
MP to je neizvodivo,mada bih rado to uradila.Znas, ona je u Holandiji ,ja u Sarajevu s pasosom takvim kakav jest.Uz to i Nejra je tu.
Meni je najgore to sto se ona nikad nije ponasala ovako.Kazem nije ni prije imala neku ozbiljnu vezu (nije ni ovo bila ozbiljna veza,mada je ona mislila da jeste)ali se nije ni ovako drasticno ponasala.Sve je nekako bilo u granicama normale.Ono tipa:vi ste sigurne,imate dobre muzeve,djecu,blago vama,zavidim vam i na tome je zavrsavalo.Nista alatrmantno,zar ne?
Ali ovo sad me stvarno plasi.Vjerovali ili ne,danas sam je izbrisala s liste prijatelja.Ne mogu vise gledati to... _________________
|
| Na vrh |
|
 |
ada Vise i ne spavam

Član od: 23 Sep 2007 Komentari: 2069 Mjesto: Holandija
|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 7:26 pm Naslov komentara: |
|
|
Bas je tuzno . Kako joj objasniti da nije jedini, majko draga! Stvarno mi je zao, a najgore je to sto joj ne mozes pomoci. Mislim da je nisi trebala izbrisati, vjerujem da ti je tesko ali mozda si ti jedina kojoj se na kraju opet povjeri i mozda cak zatrazi pomoc.
Da li je ona sa roditeljima ili sama zivi? Gdje je tacno u Holandiji znas li? _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
nayra Beban

|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 8:05 pm Naslov komentara: |
|
|
Ada ona je o Rotterdamu.Ma ne komuniciramo mi bas preko FB,najvise preko msn-a.Jednostavno ne mogu vise da gledam i citam te statuse,linkove i drugo.Pozlit ce mi !Zivi sama,a roditelji su joj u drugom gradu (cini mi se oko 80 km daleko od nje).Gledam,pa ti njeni "frendovi" gore u Holandiji je doslovno ismijavaju svojim komentarima _________________
|
| Na vrh |
|
 |
ada Vise i ne spavam

Član od: 23 Sep 2007 Komentari: 2069 Mjesto: Holandija
|
Upisano: Četvrtak Dec 10, 2009 9:04 pm Naslov komentara: |
|
|
Uh Rotterdam to mi je najgori grad, tamo ima bagre uh. Bas mi je nje zao! Draga nayra to sigurno nije prava raja nazalost, danas je tesko naci pravu raju, na kraju se to sve moze staviti pod `poznanici`. Pravih prijatelja je malo. Nadam se da ipak nece napraviti neku glupost i da ce doci sebi. Nadam se da ce ti se javiti na msn i skontati. Momak od moje prijateljice dolazi takodjer iz blizine Rotterdama. Mozda se i poznaju. Ja sam mislila da nije ovdje gdje blize. _________________
 |
|
| Na vrh |
|
 |
omi Moderator

Član od: 09 Nov 2006 Komentari: 6202 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Petak Dec 11, 2009 2:22 pm Naslov komentara: |
|
|
| meni je jako zao tvoje prijateljice ali mislim da joj niko ne moze pomoci dok joj ne dodje iz guzice u glavu. ona niti cuje niti vidi nekoga jer to ne zeli. imam i ja prijateljicu koja je prosla kroz slican pakao i kod psihijatra isla radi momka ali nista i niko joj nije moga pomici dok ona sama sasobom nije rijesila neke stvari. |
|
| Na vrh |
|
 |
mamolina Beban Senior

Član od: 12 Nov 2009 Komentari: 579 Mjesto: Sarajevo
|
Upisano: Srijeda Mar 10, 2010 2:34 pm Naslov komentara: |
|
|
| Nayra kako je tvoja prijateljica? |
|
| Na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete ostavljati nove komentare u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu Ne možete prepraviti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite komentare u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|