Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Provjeri privatne porukeProvjeri privatne poruke   LoginLogin 

Novi partner

Otvori novu diskusiju   Odgovori na temu    bebano.com Forum Indeks -> Samohrani roditelji
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
ElmaSah
Nova bebica
Nova bebica

Član od: 09 Nov 2008
Komentari: 8
Mjesto: Sarajevo

KomentarUpisano: Utorak Nov 18, 2008 11:49 am    Naslov komentara: Novi partner Citiraj ovaj komentar

Pa ja sam ovdje nova i nadam se da cu ovo uraditi kako treba Very Happy . Mene zanima kako djetetu objasniti da mama ili tata imaju novog partnera. Mislim u slucaju kada su roditelji razvedeni. Da li se dogodi da djeca ne prihvataju tu novu osobu, nikoga novog ko bi im mogao oduzeti mamu ili tatu. Da li se djeca osjecaju zapostavljeno. Moje jedino iskustvo po tom pitanju je iz filmova Laughing . A i sama sam razvedena mama, s tim sto je moj sincic jos mali a i ja se nisam davno razvela. Ali eto zanima me, sta ako nekad upoznam nekog novog Rolling Eyes
Na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
MalaPcela
Bebanolog
Bebanolog

Član od: 28 Jun 2006
Komentari: 4350

KomentarUpisano: Utorak Nov 18, 2008 4:43 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Znaš kako se pare ježevi?
Oprezno.
Mislim da isto tako treba uvoditi nove osobe u djetetov život - sto puta opreznije i sporije nego što bi istog upoznala sa ostatkom porodice. A ne treba im ništa objašnjavati terminima koje oni ne razumiju.

ElmaSah, dobrodošla. Ako budeš imala vremena i volje, predstavi nam se na Ko je s nama.
Nova bebica
Nova bebica

Član od: 09 Nov 2008
Komentari: 8
Mjesto: Sarajevo

KomentarUpisano: Utorak Nov 18, 2008 6:03 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Hvala puno na odgovoru. I ja sam tako nesto kontala, sada sam i previse oprezna Smile. Izbjegavam muski rod ko kugu Smile))). Ali eto zanimaju me iskustva drugih roditelja. Cujemo se opet Smile
dida
*teoretičarka*

Član od: 03 Jul 2006
Komentari: 3926

KomentarUpisano: Utorak Nov 18, 2008 8:55 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

mogu ti odgovoriti samo teoretski i opet naglasiti da je svaki slucaj toliko poseban da je tesko postaviti obrazac ponasanja.
slazem se sa pcelom da bi upoznavanje/uvodjenje u zivot novog partnera
delikatna stvar kada je dijete u pitanju i da bi trebalo biti jako sporo i pazljivo. mislim da bi trebalo sacekati trenutak kada je osoba a sigurna da sa osobom b zeli i ima cvrstu vezu punu ljubavi i razumijevanja.
dijete se moze osjetiti ugrozeno, uplaseno ili voljeno i sigurno.
Na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
chimerica
Beban
Beban

Član od: 27 Jan 2007
Komentari: 120

KomentarUpisano: Srijeda Dec 09, 2009 1:13 pm    Naslov komentara: Citiraj ovaj komentar

Ovisno od toga šta ti želiš ili planiraš sa tom novom osobom?!
Ako je to neko za koga se ti planiraš ponovo udati, živjeti, onda ga djetetu prvenstveno predstaviš kao prijatelja. U društvu djeteta naravno bez intimnih kontakta, tipa ljubljenje, pipanje i slično. Vremenom će i dijete zadobiti povjerenje u tu osobu, pa onda mic po mic mu trebaš objasniti da si i ti živo biće, da imaš potrebe za ljubavlju...itd.
Također, prihvatanje neke nove osobe u djetetovom životu zavisi od uzrasta djeteta.
Ali u svakom slučaju ti savjetujem da dijete ne upoznaješ sa osobama s kojima nemaš u planu izgraditi budućnosti. Sve to je djetetu višak.
Otvori novu diskusiju   Odgovori na temu    bebano.com Forum Indeks -> Samohrani roditelji Vremenska zona: CET (Evropa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete ostavljati nove komentare u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Ne možete prepraviti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite komentare u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma